אסטרטגיה ופיתוח כלכלי

אסטרטגיה ופיתוח כלכלי

אודות

התכנית הלאומית לפיתוח כלכלי וחברתי של גליל מזרחי גובשה במשך כשנתיים בהובלת המנהיגות האזורית ומציגה חזון חדש ובר קיימא לגליל המזרחי.

התכנית גובשה על ידי צוות חשיבה אזורי הכולל מומחים מתחומים רבים, בין היתר מחקר ואקדמיה, חקלאים, אנשי עסקים וראשי הרשויות. התכנית מסמנת מנועי צמיחה ברורים, המסתמכים על הנכסים הטבעיים של האזור ומתחברת למגמות עסקיות וכלכליות בינלאומיות. התכנית נתמכת במחקר ובדיקה כלכליים שנערכו על ידי חברת ארנסט אנד יאנג , שמוכיחים את היתכנותה הן לשוק הישראלי והן לשוק הבינלאומי.

מטרת התכנית, לייצר במהלך העשור הקרוב מנועי צמיחה מחוללי שינוי, שמתבססים על הנכסים האזוריים וממצבים את האזור כמוקד למחקר ופיתוח עסקי בתחום חקלאות עתירת ידע, בריאות, ביוטכנולוגיה  ותזונה בארץ ובעולם. תכנית זו משקפת את הראייה של מנהיגי האזור ונשענת על הנכסים המקומיים: חקלאות מפותחת, אקדמיה מובילה, מחקר פורץ דרך, טבע וסביבה.

הגליל המזרחי – מרכז הפוד-טק הישראלי

מיצוב הגליל המזרחי כחממת המחקר והיזמות בתחום הפוד-טק – תוך יצירת אקוסיסטם המתבסס על החקלאות האזורית, מוסדות המחקר האזוריים, מוסדות האקדמיה והתעשייה.

הסיפור האזורי יתמקד סביב נושא מזון המרפא הכולל: תוספי מזון בעלי השלכות בריאותיות/ מזונות פונקציונליים מבוססי מדע/ תרופות ממקור צמחי/ מזון רפואי ומזון מבוקר/ מזון מותאם גנטית.

תחום מזון המרפא מתפתח בעולם, שווי השוק העולמי מוערך כיום בלמעלה מ-350 מיליארד. התכנית תוביל לפיתוח תעשייה עתירת ידע, מחקר ופיתוח.

עיקרי מיזמי התכנית:

הקמת מכון מזון לאומי, העצמת הפעילות במכון המחקר מיג"ל, הקמת חממות מזון מרפא, מרכז למחקרים קליניים בתחום מזון מרפא ותרופות בוטניות, פיתוח תחום האגרו-גינומיקה (גנטיקה בשירות החקלאות – מזון גנטי) ועוד.

  • הקמת שלוש חממות טכנולוגיות
  • חממת מזון מרפא בקריית שמונה.
  • חממת חקלאות עתירת ידע בקצרין.
  • חממת כרמים ויין ברמת דלתון.
  • הכרה במיגל כמכון מחקר אזורי והעצמת פעילותו כמכון מחקר ישומי.
  • קידום חקלאות עתירת ידע על ידי הרחבת המו"פ החקלאי, פיתוח חקלאות ידידותית לסביבה, קידום שיתופי פעולה בינלאומיים והטמעת הפיתוחים החדשים בקרב החקלאים באזור.
  • הקמת מכון מזון לאומי– המכון ישמש את תעשיית המזון בארץ ובעולם, חברות קטנות וגדולות כאחד, לצורך פיתוחים חדשניים בתחום המזון ויהווה עבורם מנוף לצמיחה עסקית .
  • הקמת מרכז למחקרים קליניים– שיתמחה במחקרים קליניים בתחום מזון מרפא ותרופות בוטניות. המרכז למחקרים קליניים יוקם על בסיס מינהלת המחקר הביו רפואית שהוקמה על ידי המשרד לפיתוח הנגב והגליל ומכון המחקר מיגל.
  • יצירת "מחלקות על" במוסדות האקדמיים באזור
  • פקולטה לרפואה – התמחות על בבריאות הציבור וביולוגיה.
  • מכללת תל חי –התמחות על במזון וביוטכנולוגיה, תזונה, חקלאות, מדעי הסביבה וכימיה.
  • המכללה האקדמית כנרת- התמחות על בהנדסת מים וחקלאות.
  • המכללה האקדמית צפת – התמחות על בפרא רפואי ומדעי החיים.
  • הקמת פקולטה ללימודי רפואת בעי"ח בשיתוף הפקולטה לרפואה בצפת ומכללת תל חי (כולל בית חולים וטרינרי).
  • יצירת מערך תמריצים למשיכת חברות גדולות ופיתוח אזורי התעשייה, משיכת חברות תעשייתיות המתמקדות בתחום התמה האזורית – מזון עילית, מזון מותאם גנטית ומזון מרפא.
  • הטמעת מיזם גליליום להעשרה ומצוינות במדעים וטכנולוגיה מגן ועד י"ב, במערכת החינוך. מיזם גליליום פועל כיום בקרב 17 אלף תלמידים ובהיקף של 9 מיליון שקלים שרובם מגיעים מתרומות.

 

 

 

מטרות

תכנון אזורי וקבלת החלטות המבוססות על איסוף מידע ועל נתונים המתעדכנים כל העת

הגדלת היצע המשרות בשכר גבוה במקצועות עתירי ידע

גידול במיצוי הטבות מדינה קיימות לתעשייה ולחברות עתירות ידע

משיכת פעילות כלכלית חדשה והגדלת מגוון מסגרות ההכשרה שיתנו מענה תואם לתחומי העיסוק המתהווים באזור

יצירת מערכת סביבתית תומכת ומתן מענה יעיל לפעילות אזורית בתחום התמ"ר (תזונה מקדמת רפואה)

צוות

נעמה אסרף

מנהלת תחום חדשנות ודיגיטציה

naama@eastgalil.org.il